Wydanie nr 357 / 2024   

 

wtorek, 02 lipiec 2019 19:47

Karol Okrasa odkrywa Żuławy po raz drugi. Gotowanie na przystani w Osłonce. Wyróżniony

Napisał
fot. jerzy złoty fot. jerzy złoty

 Po raz kolejny nasz region i kuchnia będą bohaterami programu "Okrasa łamie przepisy". Karol Okrasa był gościem na przystani żeglarskiej w Osłonce. Przez dwa dni trwały nagrania do programu "Okrasa łamie przepisy". Tym razem tajemnice żuławskich smaków zdradził mu Marek Opitz właściciel Małego Holendra. Dzięki tej współpracy wkrótce wróci na Żuławy nakręcić kolejny odcinek programu.

We wtorek 2.07.2019 r. na Żuławy po raz kolejny zawitał znany kucharz Karol Okrasa.  Przepisy na jakie dania tym razem złamał ? Potrawy wykonane przez znanego kucharza inspirowane były kuchnią olenderską. Karol Okrasa przygotował m.in. zupę "ślepe ryby" którą uważał do tej pory jako zupę pochodzącą z Wielkopolski.

W rozmowie z nami zdradził, że po raz kolejny będzie chciał udowodnić, że kuchnia regionalna to swoisty tygiel kulturowy. Kuchnia żuławska była tworzona przez wiele nacji, które przez ten region się przewijały, osiedlały, ale nikt nie zagrzał tutaj na długo miejsca. Dlatego odkrywamy znów na nowo kolejne smaczki, kolejne elementy z tej kuchni - mówił Karol Okrasa.

okrasa żuławy (2)
okrasa żuławy (1)
okrasa żuławy fot. jerzy złoty (3)
okrasa żuławy fot. jerzy złoty (7)
okrasa żuławy fot. jerzy złoty (5)
okrasa żuławy fot. jerzy złoty (1)
okrasa żuławy fot. jerzy złoty (2)
okrasa żuławy fot. jerzy złoty (8)
okrasa żuławy fot. jerzy złoty (6)
okrasa żuławy fot. jerzy złoty (4)
okrasa żuławy
Previous Next Play Pause

 

fot. Jerzy Złoty

Skomentuj