Wydanie nr 357 / 2024   

 

piątek, 12 kwiecień 2019 16:24

Karol Okrasa odwiedził Żuławy. Szukał śladów dawnych osadników w kuchni. Wyróżniony

Napisał

W weekend 23-24 marca Karol Okrasa nagrywał swój program na Żuławach w Domu Podcieniowym Małym Holendrze w Żelichowie.

Okrasa zaprezentował na antenie trzy dania. Kolorową kanapkę z pieczonym kurczakiem i pomidorową sałatką, Inspirowanego przepisem Stanisława Czernieckiego z 1682 roku na kapłona po holendersku, kurczaka w maśle i korzennych przyprawach ze słodkimi frytkami, a także dorsza zapiekanego w pomidorowym sosie.

Ta niegdyś prawie niedostępna, bagnista i zalewana przez wody Wisły i Bałtyku kraina, długo opierała się próbom kolonizacji. Próbowali te ziemie zagospodarować Krzyżacy, ale najlepiej udało się to osadnikom niderlandzkim, głownie holenderskim menonitom. Osiadali oni wzdłuż prawie całej Wisły, dostarczając na lokalne rynki wspaniałe mleko, śmietanę, masło, sery i dorodne warzywa. A czy pozostawili oni swoje ślady w polskiej kuchni, tak jak inne narody zamieszkujące niegdyś dawną Rzeczpospolitą?

Zobacz na vod.tvp.pl tutaj

okrasa (3)
okrasa (1)
okrasa (2)
okrasa (4)
okrasa p (2)
okrasa p (3)
okrasa p (4)
okrasa p (5)
okrasa p (1)
Previous Next Play Pause
fot, mały holender

Skomentuj