Wydanie nr 313 / 2024   

 

środa, 02 marzec 2022 22:00

Ogławianie wierzb na Żuławach rozpoczęte. Wyróżniony

Napisał
Ogłowiona wierzba na Żuławach Ogłowiona wierzba na Żuławach E.Kozakiewicz

 Tradycyjnie jak co roku, przystąpiono (głównie rolnicy) do tzw. ogławiania wierzb. Poprzycinane wierzby wydają się być poranione i brzydkie. Jednak te zabiegi czynione wczesną wiosną sprzyjają wierzbom, są niezbędne  i przyczyniają się dobrej kondycji i wydłużeniu życia wierzb.

 Rosnące w szybkim tempie konary grożą rozłamaniem pnia. Dzięki ogławianiu mamy też drobne korzyści materialne - pozyskany z ogłowień materiał posłuży jako opał lub materiał do drobnych prac naprawczych w gospodarstwie.

Zanim pojawią się pierwsze kotki na wierzbach, można, a nawet trzeba ogłowić wierzby. Ogławianie wierzb polega na odpowiednim przycinaniu ich koron, co z czasem prowadzi do wykształcenia się charakterystycznej głowy wierzbowej. Do tego celu nadają się wierzby krucha i biała, które szybko rosną i co 4–5 lat można im odciąć wyrosłe konary.

W przypadku innych drzew liściastych ogławianie bardzo często prowadzi do zachorowań – drzewa zostają szybko opanowane przez grzyby i owady szkodliwe z punktu widzenia gospodarki człowieka, próchnieją, stają się podatne na złamania, a nawet giną, lecz wierzby nie są aż tak wrażliwe i posiadają znaczną zdolność regeneracji. Korzyści są w tym przypadku podwójne: z jednej strony chronimy bezpieczeństwo ludzi, obcinając potężne konary, które z uwagi na kruche drewno, mogą się łatwo złamać pod wpływem silnych wiatrów, a z drugiej strony pozyskany materiał można wykorzystać na opał lub do drobnych prac oraz mnożenia wegetatywnego.

Wierzba staje się szybko siedliskiem wielu gatunków roślin i zwierząt. W szczelinach wspomnianej głowy wierzbowej, tworzą się często liczne dziuple, które zasiedlają różne gatunki ptaków, jak np. sikory, pliszki, wróble, puszczyki, szpaki, czy kawki. Ptaki znajdują tu bogate zasoby pożywienia w postaci przeróżnych owadów. We wnętrzu spróchniałych wierzb chronią się pożyteczne trzmiele, zimują padalce. Korę wierzbową zasiedla mnóstwo porostów, ze smakiem zjadają ją zające, jeże i liczne drobne gryzonie, może ją też jako lek wykorzystywać człowiek. Kiedy wierzby zakwitną, ich pyłek będzie ważnym źródłem wczesnowiosennego pożywienia dla pszczół.

 

ogławianie wierzb żuławy1
ogławianie wierzb żuławy2
ogławianie wierzb żuławy4
ogławianie wierzb żuławy5
Previous Next Play Pause

Skomentuj