Żeberka po żuławsku pań z Lubieszewa zrobiły furorę. KGW Lubieszewo wygrało II etap Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich pn. ,,Bitwa Regionów'' w województwie pomorskim i tym samym pojedzie na krajowe zmagania do Warszawy.
W sobotę (29.10.2022) odbył się w Starym Polu II etap VII edycji Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich " Bitwa Regionów". Najlepsi przeszli do finału, który odbędzie się w Warszawie.
Najsmaczniejsze okazały się żeberka po żuławsku przygotowane przez Stowarzyszenie dla Wsi Lubieszewo i Nie Tylko. Nagrodą jest reprezentowanie Pomorza w finale ogólnopolskim, a na razie, za zwycięstwo w etapie wojewódzkim panie otrzymały nagrodę finansową w wysokości 5 tys. zł oraz zaproszenie od europosłanki Anny Fotygi do Brukseli.
Drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Sercem Podszyte z Sierakowic (powiat kartuski) za rumianą przepiórkę z musem pietruszkowym, a trzecie - Kółko Rolnicze KGW w Przetoczynie (powiat wejherowski) za klopsiki z pomuchla, czyli dorsza.
W etapie wojewódzkim wzięły też udział:
- Kółko Rolnicze KGW w Miłobądzu (powiat tczewski) - babka ziemniaczana z kiszoną kapustą,
- KGW w Krępie Kaszubskiej (powiat lęborski) – ratatuj,
- KGW w Jęcznikach Wielkich (powiat człuchowski) - mięsny specjał,
- KGW we Wdzie (powiat starogardzki) – czernina,
- KGW Borowianki w Borowym Młynie (powiat bytowski) - borowska kaczka nadziewana kaszubskim złotem,
- KGW Chocinianki w Zielonej Chocinie (powiat chojnicki) - pierś z kaczki na kapuście czerwonej podana z kiszką ziemniaczaną.
Dla uczestników pomorskiego finału „Bitwy Regionów” wystąpił Zespół Pieśni i Tańca "Małe Żuławy" prowadzony przez Anettę Ciok przy Gminnym Ośrodku Kultury i Sportu w Starym Polu.
Koła Gospodyń Wiejskich stanowią ważny fundamentalny element życia na polskiej wsi i podtrzymywania pięknych polskich tradycji, nie tylko kulinarnych, ale także i kulturowych.
fot. Gmina Stare Pole