Wydanie nr 326 / 2024   

 

czwartek, 25 sierpień 2022 13:05

Herbaty czarne - charakterystyka i sposób parzenia

Herbaty czarne - charakterystyka i sposób parzenia Herbaty czarne - charakterystyka i sposób parzenia

Herbaty czarne - charakterystyka i sposób parzenia

Herbata należy do jednego z najczęściej wybieranych naparów. Jest to napój niezwykle popularny, znany praktycznie na całym świecie. Chyba nie ma osoby, która nie wiedziałaby, czym jest herbata. Ponadto, na rynku istnieje wiele rodzajów herbaty, od czarnej, przez czerwone, białe, po zielone, owocowe czy ziołowe. Sprawdź, czym charakteryzuje się czarna herbata i jak trzeba ją parzyć, aby uzyskać najlepszy smak i aromat?

Czarne herbaty - czym są?

Herbaty czarne to smaczne napary, które znamy z naszych domów rodzinnych. Jest wiele odmian herbaty czarnej, jednak najpopularniejsza to połączenie liściastej czarnej herbaty Camellia Var oraz Assamica. Na smak oraz aromat wpływa poziom utlenienia liści oraz ta właśnie mieszanka. Dobrej jakości czarna herbata to produkt, który można przechowywać przez wiele lat. Istotne jest jednak, aby robić to w odpowiedni sposób. Należy trzymać ją w zamknięciu, najlepiej w puszce czy opakowaniu, z dala od światła dziennego i wysokiej temperatury. Po zaparzeniu herbata ma kolor ciemnobrązowy, a bardzo mocna czasem przypomina nawet kawę.

Jak przebiega produkcja herbaty i jak trzeba ją parzyć?

Jak produkowana jest najlepsza czarna herbata? Wpierw liście z krzewów zrywane są, a następnie schną na słońcu. Kiedy już osiągną odpowiedni poziom suchości, zostają zmiażdżone. Czynność ta wyzwala proces utleniania. Efektem tego są czarne liście, które następnie wędrują do pieca, gdzie są wypalane. Wszystkie czarne herbaty powstają w podobny sposób. Na ich różnorodny smak i aromat wpływa fakt, że rosną w innych miejscach.

Herbata podlega również klasyfikacji. Odbywa się ona na podstawie liczby pączków, które wprowadzane są do produkcji. Herbatę czarną można zakupić solo, ale na rynku znajdują się też ciekawe mieszanki. Chodzi o połączenie suszu z owocami czy ziołami.

Sypana herbata, by była dobra w smaku, powinna być zalewana czysta wrzącą wodą. W sytuacji, kiedy użyjesz nieco chłodniejszej wody, automatycznie trzeba wydłużyć czas parzenia. 

Herbata czarna - aromat i smak

Herbaty czarne są cierpkie. Ta cecha jest niezwykle charakterystyczna dla tego produktu. Dokładniej rzecz ujmując, picie czarnej herbaty sprawia, że na podniebieniu da się wyczuć pewną suchość, szorstkość. Dzieje się tak, ponieważ liście herbaty są gorzkie, kwaskowate. Czasem pojawiają się opinie, że czarna herbata przypomina mieszankę czerwonego wina oraz kawy. 

Delektując się czarną herbatą można dojść do wniosku, że jej smak nieco przypomina rodzynki. Daje się wyczuć delikatna kwasowość, bogata konsystencja czy cierpkość. Niektóre herbaty są słodsze, a inne bardziej cierpkie. Ostatecznie można rzec, że czarna herbata jest orzeźwiająca, rześka. Dzięki temu tak wiele osób po nią sięga. Czarna herbata ma w swoim składzie również teinę, która odpowiada kofeinie. Pobudza, ale też sprawia, że popołudnia są milsze i przyjemniejsze. Można ją śmiało pić, czytając książkę lub o poranku do śniadanie. Zdecyduj się na dobrej jakości herbatę i ciesz się jej wyjątkowym smakiem!

Skomentuj



joomla

 Żuławy TV - Regionalna Telewizja z powiatu nowodworskiego.

+48 513 829 291  kontakt@zulawytv.pl