Gmina Stegna. Już po raz trzynasty nagrodzono najlepsze potrawy, ciasta oraz domowe trunki zgłoszone do Konkursu Specjałów Karnawałowych.
Kolejny raz przyznano również tytuł „Stegna Master of Cook 2019”. W tym roku 34 potrawy zgłoszono do rywalizacji.
W Sali Domu Ludowego w Rybinie mieszkańcy nadmorskiej gminy stanęli do kulinarnej rywalizacji w Konkursie Specjałów Karnawałowych.
Jury przy wyborze zwycięzców brało pod uwagę oryginalność wykonanych potraw, wrażenia estetyczne oraz przede wszystkim smak zgłoszonych specjałów.
Tytuł najlepsze Ciasto - jury konkursowe przyznało wypiekowi Izabeli Dudek. Drugie miejsce zajęła Mirosława Arcabowicz, a podium zamknęła Klaudia Wyrzykowska.
W kategorii Alkohole - pierwsze miejsce wywalczyła Małgorzata Jędo. Tuż za nią znalazła się Marianna Zalewska. Z kolei miejscem trzecim nagrodzono Krystynę Marciniak.
Bezkonkurencyjny w kategorii Potrawy- okazał się szczupak faszerowany przygotowany przez panią Małgorzatę Herman.
Drugie miejsce zajęła Marianna Zalewska a trzecie Henryka Chabzda.
Najmłodsi mieszkańcy walczyli o tytuł “Stegna Master of Cook 2019”. Trzech uczestników, którzy walczyli o tytuł najlepszego w tym: Sandra Pażątka – Lipińska zeszłoroczny mistrz, Alex Rzeszutek oraz Piotr Wyrzykowski zostało nagrodzonych pierwszym miejscem ‘ex aequo’.
Dania młodych kucharzy oceniał szef kuchni restauracji Biały Królik Marcin Popielarz oraz Wojciech Rabiega, szef kuchni restauracji Kobaltowa w Tristan Hotel & Spa w Kątach Rybackich. Nagrody ufundowane przez Restaurację i Hotel Tristan to dzień z szefem kuchni restauracji Tristan oraz wejściówki na basen.
Każdy dostał też upominki od Wójt Gminy Stegna – Ewy Dąbskiej oraz Dyrektora GOK – Łukasza Niedźwiedzkiego.
Marcin Popielarz dodatkowo przyznał wartościową nagrodę specjalną dla pani Henryki Chabzdy z Tujska.
W konkursie "Pączuś Sołecki" najlepszym sołectwem okazali się mieszkańcy Drewnicy. Na drugim miejscu Sołectwo Tujsk a trzecie miejsce zajęło Sołectwo Świerznica.
Browar Gościszewo pierwszy, prywatny, rodzinny i rzemieślniczy browar w Polsce z tradycyjnymi i naturalnymi metodami warzenia zapewnił bezpłatną degustację swoich produktów. A koła Łowieckie “Sokół 7” oraz “Kormoran przygotowały do degustacji pieczonego dzika.
Degustację specjałów wszystkim uczestnikom kulinarnej rywalizacji umilił występ zespołu Fale, pod kierownictwem Andrzeja Kurpiewskiego.
Relacja wideo z wydarzenia