Gmina Stegna. Zbliża się kolejna edycja Konkursu Specjałów Karnawałowych w Stegnie. Już po raz 13 mieszkańcy nadmorskiej gminy pochwalą się swoimi daniami, wypiekami i nalewkami.
W tym roku po raz drugi, przyznany zostanie dodatkowo tytuł “Stegna Master of Cook 2019”. W tej rywalizacji zmierzą się najmłodsi mieszkańcy nadmorskiej gminy (od 11 do 16 lat).
- W tej konkurencji zmierzy się pięcioro najlepszych osób wyłonionych w ramach precastingu. Celem konkursu jest wspieranie młodzieży, rozwijanie ich pasji oraz umożliwienie prezentacji ich umiejętności kulinarnych.
Kategorie konkursu
- Potrawy - przekąski, sałatki
- Ciasta (ciasta, pączki, faworki, róże karnawałowe, desery itp.)
- .Alkohole – ( nalewki, wina itp.)
Konkurs skierowany jest do mieszkańców Gminy Stegna. Wiek uczestników nie jest ograniczony z wyjątkiem kategorii alkohole, w której mogą wziąć udział jedynie osoby pełnoletnie. Do konkursu przyjmowane są tylko zgłoszenia indywidualnych osób ! Każdy uczestnik może zgłosić: tylko po jednym specjale w danej kategorii, np. 1 potrawę, 1 ciasto, 1 alkohol. Powołane przez organizatora jury w ocenie prac uwzględni: oryginalność zgłoszonych prac, wygląd i estetykę potraw i ciast, smak potraw i ciast, smak oraz aromat alkoholu. Specjały, po ocenie przez Jury, zostaną podane do degustacji pozostałym uczestnikom konkursu, oraz zaproszonym gościom.
W kategoriach: potrawy , ciasta oraz alkohole zostaną przyznane i nagrodzone pierwsze trzy miejsca. Pozostali uczestnicy otrzymają nagrody pocieszenia.
Zgłoszenia przyjmowane są: telefonicznie pod nr tel.: 55 247 82 92, w biurze GOK w Stegnie, ul. Gdańska 60 w godz.: od 900 – 1600
lub pod adresem e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. do dnia 20 lutego 2019 r.
Rozstrzygnięcie konkursu odbędzie się dnia: 28.02.2019r. godz.: 17:00 w Domu Ludowym w Rybinie. Zgłoszone specjały: należy zarejestrować w dniu Konkursu w godz.:16:30-17:00.
Regulamin do pobrania http://www.stegnagok.pl/