Wydanie nr 314 / 2024   

 

środa, 06 marzec 2024 21:08

Wiosenne warsztaty kulinarne ze śledziem w roli głównej w Gminie Sztutowo Wyróżniony

Napisał

Wiosenne warsztaty kulinarne ze śledziem w roli głównej w Gminie Sztutowo


Śledź - znany w Polsce od wieków, był podstawą diety w okresach postu, a poza tym smaczną i popularną przekąską. Jeszcze przed II wojną światową w restauracjach podawano go przed obiadem na pobudzenie apetytu.

Ze śledzia przyrządzano proste, ale wykwintne potrawy, a wszystko opierało się na jego świetnej jakości. Popularność śledzia - taniej, ale bardzo zdrowej ryby - po wojnie nie zmalała, jednak dziś trudniej o dobry jakościowo produkt. Ale nie na Mierzei Wiślanej! U nas dobrego śledzia mamy pod dostatkiem, szczególnie wczesną wiosną, kiedy Rybacy odławiają go na Zalewie Wiślanym.

Fundacja Strefa Mocy wraz z Gminą Sztutowo i firmą Budimex zapraszają na warsztaty kulinarne ze śledziem w roli głównej. Warsztaty zostaną zorganizowane w świetlicach wiejskich w Gminie Sztutowo i będą poświęcone tworzeniu potraw, których tematem przewodnim są właśnie śledzie oraz lokalne produkty.
 
Terminy spotkań:
  • Świetlica w Grochowie Trzecim: 14 marca, godz. 17.00-19.00
  • Świetlica w Kątach Rybackich: 15 marca, godz. 15.30-17.30
  • Świetlica w Sztutowie: 15 marca, godz.18.00-20.00
 
Warsztaty są otwarte i bezpłatne dla wszystkich dorosłych mieszkańców Mierzei Wiślanej.
Z uwagi na ograniczoną ilość miejsc obowiązują zapisy telefoniczne pod nr 785 400 302.  
 
Więcej szczegółów znajduje się na stronie www.fundacjastrefamocy.pl 
 
 
2
Previous Next Play Pause

 

Kulinarne spotkania mieszkańców Mierzei Wiślanej będą przygotowaniem do wydarzenia, które zaplanowane jest na 13 kwietnia w porcie w Kątach Rybackich pn. Dożynki śledziowe, o których więcej informacji już wkrótce.

Skomentuj