Wiosenne warsztaty kulinarne ze śledziem w roli głównej w Gminie Sztutowo
Śledź - znany w Polsce od wieków, był podstawą diety w okresach postu, a poza tym smaczną i popularną przekąską. Jeszcze przed II wojną światową w restauracjach podawano go przed obiadem na pobudzenie apetytu.
Ze śledzia przyrządzano proste, ale wykwintne potrawy, a wszystko opierało się na jego świetnej jakości. Popularność śledzia - taniej, ale bardzo zdrowej ryby - po wojnie nie zmalała, jednak dziś trudniej o dobry jakościowo produkt. Ale nie na Mierzei Wiślanej! U nas dobrego śledzia mamy pod dostatkiem, szczególnie wczesną wiosną, kiedy Rybacy odławiają go na Zalewie Wiślanym.
Fundacja Strefa Mocy wraz z Gminą Sztutowo i firmą Budimex zapraszają na warsztaty kulinarne ze śledziem w roli głównej. Warsztaty zostaną zorganizowane w świetlicach wiejskich w Gminie Sztutowo i będą poświęcone tworzeniu potraw, których tematem przewodnim są właśnie śledzie oraz lokalne produkty.
Terminy spotkań:
- Świetlica w Grochowie Trzecim: 14 marca, godz. 17.00-19.00
- Świetlica w Kątach Rybackich: 15 marca, godz. 15.30-17.30
- Świetlica w Sztutowie: 15 marca, godz.18.00-20.00
Warsztaty są otwarte i bezpłatne dla wszystkich dorosłych mieszkańców Mierzei Wiślanej.
Z uwagi na ograniczoną ilość miejsc obowiązują zapisy telefoniczne pod nr 785 400 302.
Z uwagi na ograniczoną ilość miejsc obowiązują zapisy telefoniczne pod nr 785 400 302.
Więcej szczegółów znajduje się na stronie www.fundacjastrefamocy.pl
Kulinarne spotkania mieszkańców Mierzei Wiślanej będą przygotowaniem do wydarzenia, które zaplanowane jest na 13 kwietnia w porcie w Kątach Rybackich pn. Dożynki śledziowe, o których więcej informacji już wkrótce.