Warsztaty sushi w Zespole Szkół z masterami sushi
Dnia 4 marca 2020 r. po raz drugi w Zespole Szkół odbyły się warsztaty sushi przeznaczone dla klas o profilu gastronomicznym w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. W zajęciach uczestniczyło 30 uczniów, którzy pracowali w 3 grupach.
Warsztaty prowadzone były przez profesjonalistów z japońskiej restauracji ,,Sugoi Sushi” w Gdańsku. Sushi Masterzy pokazali uczniom jak wykonać oryginalne japońskie danie na bazie naturalnych surowców. W trakcie szkolenia każdy uczestnik nauczył się przygotować 3 rodzaje sushi:
- Hosomaki – Sushi z ogórkiem i wasabi,
- Futomaki – Sushi z łososiem, serkiem śmietankowym, sosem wasabi, tykwą (dynia)
oraz marynowaną rzodkwią
- Uromaki (California) – Sushi charakteryzujące się tym, że ryż jest na zewnątrz,
a w środku nori z sosem, paluszkami karbowymi (surimi) , marynowaną rzodkwią i ogórkiem.
Do potrawy można było dodać sos sojowy lub sriracha.
Uczniowie dużo zyskali z warsztatów, oprócz wiedzy teoretycznej zdobyli umiejętności praktyczne w wykonywaniu potrawy japońskiej.
Za organizację warsztatów odpowiadały panie: mgr inż. Emilia Megger-Lisewska i mgr inż. Aneta Palczewska