Wydanie nr 320 / 2024   

 

piątek, 06 marzec 2020 17:52

Warsztaty sushi w Zespole Szkół z masterami sushi.

Warsztaty sushi w Zespole Szkół z masterami sushi

 

Dnia 4 marca 2020 r. po raz drugi  w Zespole Szkół  odbyły się warsztaty sushi przeznaczone dla klas o profilu gastronomicznym w zawodzie technik żywienia  i usług gastronomicznych. W zajęciach uczestniczyło 30 uczniów, którzy pracowali w 3 grupach.

Warsztaty prowadzone były przez profesjonalistów z japońskiej restauracji ,,Sugoi Sushi”  w Gdańsku. Sushi Masterzy pokazali uczniom jak wykonać oryginalne japońskie danie na bazie naturalnych surowców. W trakcie szkolenia każdy uczestnik nauczył się przygotować 3 rodzaje sushi:

- Hosomaki – Sushi z ogórkiem i wasabi,

- Futomaki – Sushi z łososiem, serkiem śmietankowym, sosem wasabi, tykwą (dynia) 
oraz marynowaną rzodkwią

- Uromaki (California) – Sushi charakteryzujące się tym, że ryż jest na zewnątrz,   
 a w środku  nori z sosem, paluszkami karbowymi (surimi) , marynowaną rzodkwią i ogórkiem.

Do potrawy  można było dodać sos sojowy lub sriracha.

Uczniowie dużo zyskali z warsztatów, oprócz wiedzy teoretycznej zdobyli umiejętności praktyczne w wykonywaniu potrawy japońskiej.

Za organizację warsztatów odpowiadały panie: mgr inż. Emilia Megger-Lisewska i mgr inż. Aneta Palczewska

 

Warsztaty sushi (4)
Warsztaty sushi (1)
Warsztaty sushi (2)
Previous Next Play Pause

Skomentuj