Krynica Morska- Piaski. Dwudniowy Festiwal Kulinarno-Historyczny „Smaki Mierzei-Smak Piasków” odbył się w porcie rybackim.Podczas wydarzenia nie zabrakło atrakcji, które miały przybliżyć Mierzeję Wiślaną od strony kulinarnej i historycznej. Organizatorzy chcieli przedstawić bogactwo kulinarne wywodzące się z historii miejsca i dostępnych produktów, a także te współczesne, które zawędrowało wraz z pierwszymi osadnikami na Mierzeję.Z ciekawostek znalazły się w programie tradycje rybołówstwa, bursztynnictwa. Można było, także spróbować potraw ze średniowiecznych przepisów w krzyżackiej karczmie-dziczyznę oraz ryby, posmakować kuchni Mennonitów-osadników Żuław w „starej wiosce rybackiej” np. wędzonych raków, czy ryb wędzonych w drewnianych beczkach. Doborowe grono kucharzy obecne na festiwalu w swych licznych pokazach i degustacjach, rozbudziło kulinarne doznania.
Jan Kuroń
SZEF KUCHNI
Adam Chrząstowski
SZEF KUCHNI ED RED
Dawid Budzich
AMBASADOR MARKI PHILIPIAK MILANO
Aleksander Baron
Wieczorem odbył się seans filmowy na dużym ekranie. Podczas całego Festiwalu odbywał się także Jarmark Produktów Regionalnych oraz funkcjonowała strefa gastronomiczna w oparciu o lokalne produkty (ryby i dziczyzna). Były m.in. Smaki Żuławskie, ser Werderkasse i Cydr. Można było, zobaczyć m.in. jak wyrabiano ozdoby z bursztynu technikami i kopiami narzędzi z wczesnego średniowiecza, posłuchać opowieści jak drogocenny był kiedyś bursztyn i co groziło za jego zbieranie bez zezwolenia urzędu mistrza bursztyniarskiego.więcej na http://www.smakimierzei.pl
[foogallery id="7913"]
Wideo Dariusz Labuda
https://www.facebook.com/dariusz.labuda.7/videos/1428438907236050/
Źródło: Facebook Smaki MierzeiDziękuję za udostępnienie zdjęć panu Cezaremu Duber, Szymon Gieryga.Organizatorzy: http://www.smakimierzei.pl Paweł Szewczyk, Miasto i Gmina Krynica Morska.